Акції Відео огляди Контакти Новини Доставка та оплата Гарантія Блог

Як визначити розмір циліндра замка?

Как определить размер цилиндра?

Причини змінити циліндр замка можуть бути різні. Часто трапляється так, що губляться ключі, або сам сердечник клинить і заїдає. Багато хто стикається з необхідністю заміни старої личинки замку на нову, більш сучасну та захищену. У будь-якому випадку, якщо ви вже визначилися з моделлю, то для вибору відповідного секрету варто ще визначитися і з розміром. Підібрати потрібний розмір не складно, достатньо розуміти, що і як виміряти.

Основні критерії розмірності циліндрів

Сучасним і найпоширенішим стандартом циліндрових механізмів секретності (ЦМС) прийнято вважати DIN. Цей стандарт розроблений німецьким бюро зі стандартизації та передбачає проходження секрету крізь замок, при цьому форма циліндра, його ширина та висота стали універсальними, і можуть бути взаємозамінні та сумісні із замками та аксесуарами від різних виробників.

Як визначити розмір циліндра

Таким чином основними критеріями вибору циліндра ставатиме його довжина і симетрія. Загальна довжина циліндра залежить від товщини дверей, наявності обшивки, броненакладок або захисної фурнітури. Важливо розуміти, циліндр не повинен бути втоплений у корпус дверей, або виступати за нього, особливо з вуличної частини дверей. При правильно підібраному розмірі, зовнішня сторона циліндра повинна бути на рівні з дверним полотном, інакше зловмисники можуть вирвати циліндр ухопившись за цей виступ. Допускаються незначні відступи, трохи більше двох міліметрів із зовнішнього боку. Це компромісний варіант, якщо в модельному ряду немає циліндрів необхідного розміру. Так часто трапляється, коли Ви вирішили замінити стару китайську серцевину на нову від іншого виробника. У деяких виробників загальна довжина циліндра може бути більшою на 0,5 – 1 мм, такі особливості виробництва.

Як визначити розмір циліндра

Загальна довжина циліндра, у свою чергу, ділиться на дві складові - внутрішній розмір і зовнішній. У симетричних циліндрах ці дві величини рівні, це означає, що замок встановлений усередині дверей посередині, якщо ж замок зміщений, то циліндр для нього називають асиметричним.

Як визначити розмір циліндра

На малюнку показаний приклад симетричного сердечника, у якого сторони A і B рівні. Вимірювати симетрію осердя варто від краю до центру отвору гвинта кріплення. Деякі виробники вказують розміри з урахуванням стандартної товщини язичка, як правило, 10 мм.

Як визначити розмір циліндра

На цьому малюнку сторона B більша за A. Це приклад асиметричного циліндра, при однаковій загальній довжині, у більшості виробників існує безліч асиметричних моделей.

Визначаємо розмір циліндра

Найпростіший спосіб зрозуміти який розмір і симетрія вам потрібні, це дістати старий сердечник і заміряти лінійкою загальну довжину, довжину внутрішньої частини до центру отвору, і зовнішню довжину від центру. У більшості моделей серцевини немає різниці між внутрішньою і зовнішньою частиною, але є і винятки. Наприклад циліндр Abloy Protec 2 Hard має із зовнішнього боку гартований корпус, тому набуваючи подібного циліндра, слід підібрати симетрію з урахуванням цієї особливості.

Як визначити розмір циліндра

У нас на сайті розміри циліндрів записані у вигляді 100 (50x50), де 100 це загальна довжина в міліметрах, а в дужках зовнішня і внутрішня відповідно. У асиметричних циліндрів розмір матиме вигляд 100 (40x60), де зовнішня сторона дорівнює 40 а внутрішня 60 міліметрів. У циліндрах з поворотником, або з особливими опціями на одній із сторін у назві товару розмір буде записано як 100 (50x50T), де буквою T позначено тумблер (поворотник) із внутрішньої сторони. У циліндрів Abloy з опцією Hard розмір записаний у вигляді 103 (47Hx56), де 47H означає, що зовнішня частина циліндра дорівнює 47мм і з цього боку встановлений гартований корпус (Hard), додатково, виробник відзначає спеціальною наклейкою "Outside" на зовнішній стороні. >
Існує ще один тип циліндрів, так звані циліндри ключ - половинка. Вони мають лише один розмір, друга частина циліндра має стандартний розмір, як правило 9 – 10 мм. Такі циліндри застосовуються у разі потреби замикання дверей лише з одного боку, і розміри в них записуються у вигляді 41 (9.5x31), де 9.5 це розмір “глухої” частини.

Як визначити розмір циліндра

У разі коли у Вас немає старого циліндра то розмір визначається від центру отвору на планці замка до країв дверей, з урахуванням обшивки, наявності або відсутності захисної фурнітури. Майстри використовують для цього спеціальний інструмент, тому розмір циліндра на нових дверях краще дізнатися на виробництві.

Як же бути якщо ви вирішили змінити циліндр на новий, а потрібного розміру не виявилося, або у виробника розміри відрізняються на 0,5 - 1 мм. Насамперед варто почати з того, чи варто у вас вже броненакладка, чи ви плануєте її поставити.

Коли накладка вже встановлена, зазвичай вона ставиться з невеликим допуском.

Як визначити розмір циліндра

Різниця між розмірами А і Б на малюнку показує допуск між циліндром і врізною накладкою, визначити його розмір можна не розбираючи накладку. Викрутіть кріпильний болт вашого старого циліндра і проштовхніть його до упору усередину накладки, згодом, вимірявши глибину на яку сердечник “пішов” у накладку, можна визначити максимальний зовнішній розмір нового сердечника.

Як визначити розмір циліндра

Розмір В варто додати до зовнішньої сторони, отже можна дізнатися максимальний зовнішній розмір циліндра.

Якщо броненакладки немає, то в залежності від типу та способу встановлення розмір сердечника може відрізнятися у більшу або меншу сторону від розміру вашого старого циліндра або товщини дверей.

 
 
Стаття - стосується категорій товарів Циліндри замка .
 
 

Додати коментар

Plain text

  • HTML-теги не обрабатываются и показываются как обычный текст
  • Адреса страниц и электронной почты автоматически преобразуются в ссылки.
  • Строки и параграфы переносятся автоматически.